KAYNAK 1 Mayýs'a kadar kayýt yaptýrmayan ÝHA'lara 17 bin lira ceza!
Close
18 sonuçtan 1 ile 18 arasý

1 Mayýs'a kadar kayýt yaptýrmayan ÝHA'lara 17 bin lira ceza!

Türk hava sahasýnda iþletilecek veya kullanýlacak sivil Ýnsansýz Hava Araçlarýyla (ÝHA) ilgili olarak Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü, 1 Mayýs 2016 tarihine kadar kayýtlarýný yaptýrmayan ÝHA kullanýcýlarýnýn 17 bin liraya kadar para cezasýyla cezalandýrýlacaklarý açýklandý.

Sivil Havacýlýk Genel Müdürlüðü'nün (SHGM) resmi internet sitesinden yapýlan duyuruya göre, 500 gr- 25 kg arasýndaki ÝHA'lar için internet tabanlý kayýt sisteminin bugünden itibaren iha.shgm.gov.tr adresinden hizmet verileceði bildirildi. “ Yasak ve tehlikeli sahalarda uçuþ yapmak için, uçuþ izin baþvuru formunu doldurup Genel Müdürlüðe göndermeniz ve izin almanýz gerekmektedir “ ifadelerinin yer aldýðý duyuruda þöyle denildi:
    “Talimat çerçevesinde, azami kalkýþ aðýrlýðý 500 gr ile 25 kg aralýðýnda olan ÝHA'larýn ve bunlarý kullanacak pilotlarýn SHGM tarafýndan oluþturulan internet tabanlý 'kayýt sistemi'ne kayýt edilmesi gerekmektedir. Bunun dýþýndaki azami kalkýþ aðýrlýðý 25 kg ile 150 kg aralýðýnda olan ikinci gruptaki ÝHA'lar ile azami kalkýþ aðýrlýðý 150 kg ve daha fazla olan ÝHA'larýn Türk hava araçlarý tesciline kayýt yaptýrmalarý gerekmektedir. Kapalý alanlarda kullanýlan ÝHA'lar, yere veya herhangi bir platforma baðlý olan insansýz balon ve benzeri sistemler, devlet insansýz hava araçlarý ve azami kalkýþ aðýrlýðý 500 gr'dan daha az olan ÝHA'larý talimat kapsamý dýþýndadýr.

SHGM'den izin almayý gerektiren operasyonlarda, izin alýnmadan ÝHA uçuþu yapýlmasý ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahalarý dýþýnda operasyon gerçekleþtirilmesi hallerinde ilgili þahýs ve iþletmeye 2920 sayýlý Kanunun 5 inci kýsmýnda yer alan ceza hükümleri uygulanacaktýr"

KAYNAK: http://www.hurriyet.com.tr/1-mayisa-...-ceza-40058900
    Bin Nefesle Yap!
    Bir Nefesle Pozla!

ABD sistemi daha mantýklý olurdu. Orada 250 gr ve üzeri için kayýt zorunluluðu var, bizde ise þaka gibi 25 gr alt sýnýrý belirlenmiþ. Çocuða aldýðýn plastik ve dandik drone dahi kanun kapsamýna giriyor.
    ## Anti FanBoy ##

Alýntý arandur Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    ABD sistemi daha mantýklý olurdu. Orada 250 gr ve üzeri için kayýt zorunluluðu var, bizde ise þaka gibi 25 gr alt sýnýrý belirlenmiþ. Çocuða aldýðýn plastik ve dandik drone dahi kanun kapsamýna giriyor.
    500gram alt limit

---------------------
    Rumorsçu Geldi Haaným!

yok artýk aliexpressten þundan sipariþ ettimdi elimde patladý..

Eklenti 15505

Aklým karýþtý. Alt sýnýr 25 gr. Ýse ben þimdi bunu kaydettirecek miyim? 32gr. Geliyor.

500 gr-25kg abi.. gram iþi arifin uydurmasý.. uydurukçu arif

bi de kendi aðýrlýðý deðil de kaldýrma aðýrlýðý olsa gerek.. neyse dronum yok derdim yok

Alýntý kesim Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster

bi de kendi aðýrlýðý deðil de kaldýrma aðýrlýðý olsa gerek.. neyse dronum yok derdim yok
    Neyse kurtardýk o zaman. [emoji1] bir sürü bürokrasi ile uðraþacaktýk yoksa.

benim ýsý güdümlü füzeler kaldý elimde son kullanma tarihi geçmeden patlatmak lazým

benim ýsý güdümlü füzeler kaldý elimde son kullanma tarihi geçmeden patlatmak lazým
    Ben daha ucuz mühimmat kullanýyorum. Uçaðýn burnuna toplu iðne yapýþtýrýp, sonrasýnda gez-göz-arpacýk. Allah ne verdiyse.....[emoji1]

Yazý gram deðil miydi yahu, bence Hüseyin sonradan yazýsýný deðiþtirdi :P
    ## Anti FanBoy ##

Alýntý arandur Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Yazý gram deðil miydi yahu, bence Hüseyin sonradan yazýsýný deðiþtirdi :P
    o zaman gandýrýkçý hüseyin

Yok abi toplam uçuþ aðýrlýðý esas alýnýr. Düzenlemeyi okumadým ama hiç yoktan iyidir. d&r larda peynir ekmek gibi satýp koca sektörü oyuncaða çevirdiler. Sonra da bunlar gitti o oyuncaklarla hava alaný üzerinde uçmaya, ticari çekim iþleri almaya baþladý hem de 3-5 kuruþa. Böylece de iþe yýllarýný verip en baba sistemle uçanlarýn ekmeðiyle oynadý bu d&r'dan alýp çýkanlar. Kayýttan etmekten önce lisans zorunluluðu getirmek lazým. Her eline alan "ben þirket kurdum havadan film çekecem" diyememeli. Biz elimizde lisansla orta halli araba deðerinde aletleri çift pilot olarak büyük bir ciddiyetle uçururken adamlar bu oyuncaklarla jammer olduðu, zibilyon tane frekansýn birbirine girdiði yerlerde uçuyor sonra çoluðun çocuðun gözünü çýkarýyorlar. Lisansý olmayaný belirlenmiþ sportif uçuþ sahalarý dýþýnda uçurtmayacaksýn ki düþürünce senin çocuðuna benim kardeþime zarar veremesin. Ama nerde THK denen kurum kurbandan kurbana çalýþtýðý için çok normal böyle þeyler.

Bu konuda aþýrý doluyum da ben, daha fazla konuþmasam daha iyi

Bizde esas olan iþ yapanýn iþini bozmak .Adam düðün çekimi alýyor salondan jimmy jip dahil dron dahil foto dahil 750 lira burada salon sahipleri parayý kýrarken geri kalan 3 5 fotoðraf satmak için milletin yada damadýn yakasýndan inmiyorlar.Ýþini layýk olarak yapan bir abimin haricinde hepsi týrt gopro olsa eyvallah NOPRO kamera 15 dakika havadan gezinti ne oldu dron ile havadan çekim yaptýrdýk yesinler senin havadan çekimini hava atacak ya az geliþmiþ ülkemin taze soðaný valla kayýt altýnda olsun yeni modellerde uçuþa yasak bölgelerde kaldýramýyorsun bende profesyonel olmadan uçurmasýnlar uçuranlarda niyetlerine dikkat etsin malum MAHREMÝYET çok önemli...
    AN'ý yakalarsan ANI olur

Alýntý jantymans Nickli Üyeden Alýntý Mesajý göster
    Bizde esas olan iþ yapanýn iþini bozmak .Adam düðün çekimi alýyor salondan jimmy jip dahil dron dahil foto dahil 750 lira burada salon sahipleri parayý kýrarken geri kalan 3 5 fotoðraf satmak için milletin yada damadýn yakasýndan inmiyorlar.Ýþini layýk olarak yapan bir abimin haricinde hepsi týrt gopro olsa eyvallah NOPRO kamera 15 dakika havadan gezinti ne oldu dron ile havadan çekim yaptýrdýk yesinler senin havadan çekimini hava atacak ya az geliþmiþ ülkemin taze soðaný valla kayýt altýnda olsun yeni modellerde uçuþa yasak bölgelerde kaldýramýyorsun bende profesyonel olmadan uçurmasýnlar uçuranlarda niyetlerine dikkat etsin malum MAHREMÝYET çok önemli...

Hocam insanlý yada insansýz fark etmez konu havacýlýk olduðunda hiçbir þekilde taviz verilmez. Türkiye'de cihazýnýzýn sinyal bozucu ile düþürülmesi an meselesi. Siz havadan çekim yapýcam diye þehrin üzerinde havalanýrsýnýz aþaðýda caddeden bakan geçiyor diye jammer açarlar düþersiniz. Ýnsanlarýn ellerindeki alýcý verici sistemleri, pillerin vs kalitesi ortada ben çok iyi biliyorum çin sitelerinden 20-30$'a kumanda, 9$'a pil satýlýyor. Onlardan da aldýk bazý daha paketinden bozuk çýkardý. Ýlk uçuþta pilin patlayýp aletin yana yana düþmeyeceði ne malum. Parasýný verip aleti almakla olmuyor. Havacýlýk bilinci gerekli. Kumandayla uçuyor diye oyuncak sanýyorlar ama ben insanlar tanýyorum 30 senedir modelci olup yine de risk almamak için þehirden km.lerce uzaklara giden uçurmak için.

Bu misal ama her konuda böyle durum. Çünkü eðitimsiz bir toplumuz sonuç olarak cahil cesareti dediðimiz þey sonucu insanlar bu kadar rahat baþkalarýnýn malýna, canýna kastedebiliyor.

Ben tüm talimatnameyi okudum.

Kaydýmý da yaptýrdým, onay bekliyorum.

Saçma olan bazý hususlar var.

Mesela artýk havalimanýn en kenardaki pistine 9km yarý çapýndan daha yakýnda herhangi bir irtifada uçurman yasak. E bu saçmalýk. 9km yarý çap demek, AHL'den Beþkitaþ demek..Zaten oradan biraz daha kassan Sabiha Gökçen baþlýyor..AHL'den tekirdað tarafýna gitsen Çelebi vs var..Kýsacasý bu durumda sanki hiç uçuramayacakmýþsýný gibi.

Bunun dýþýnda 0312 203 61 50 / 22 / 93 numaralý telefonlardan bilgi alabilirsiniz dediler, arýyorum iki gündür, açan yok.

Sonracýðýma söyleyeyim...Eðitim alýnmasý gerekiyor. DJI'lar ÝHA(Sýfýr) olarak geçiyor...ve 12 saatlik eðitim mecburiyeti var..GPS'den tut da Hava Durumu'na, Havacýlýk Kanunundan tut da, terminolojiye kadar bi sürü konuda eðitim alýyorsun..

Tam olarak konu baþlýklarý þunlar;

ÝHA Tanýtým
    Hava Hukuku ve Sorumluluklar
    Hava Aracý, Uçuþ Dinamiði ve Uçuþ Prensipleri
    Meteoroloji
    ATC Usülleri ve Havacýlýk Frezyolojisi
    Seyrüsefer ve Operasyon
    Kumanda Edilebilir Sistemler
    Ýtki Sistemleri
    Aviyonik Sistemler
    Bakým ve Onarým.

Aslýnda güzel birþey, bilgilenme açýsýndan ama DJI uçurayim derken, yarý pilot oluyorsun Ýþin komik tarafý henüz yetkili bir eðitim kurumu mevcut deðil. Top Models tarzý yerler bu eðitim için baþvurmuþlar.

Online olarak kayýt yaptýmak için ilk önce kiþisel iblgilerini, kimliðini ve sicil kaydýný yolluyorsun. Onaylandýðý taktirde bu sefer ÝHA bilgilerini giriyorsun. Sonra sana bir adet kuyruk numarasý sticker'ý yolluyorlarmýþmýþ...Onu drone'un üzerine yapýþtýrýyormuþsun..

Taksim gibi biryerin üzerinde her ne sebeple olursa olsun izinsiz uçuþ yapmak yasak..Yani kalabalýk yerler tamamen yasaklanmýþ. Böyle bir yerde illa çekim yapman gerekiyorsa, özel kiþi isen bir hafta öncesinden, tüzel kiþi isen 15 gün öncesinden sistemden izin için baþvurmak gerekiyor. Ýzin çýkarsa ancak o zaman çekim yapabiliyorsun.

Bunun dýþýnda Üçüncü Þahýs Mali Mesuliyet Sigortasý yaptýrma zorunluluðu var.

Yani anlayacaðýnýz "ölme eþeðim ölme" durumu yaratýlmýþ durumda...

Bilinçsiz kullanýmý engellemek açýsýndan güzel bir durum ama 9km nedirarkadaþ!?
    "En iyi fotoðraf makinesi, doðru zamanda yanýnda olandýr..."

Adamlar haklý uçuþ güvenliði kýlý kýrk yarma tabiri az kalýr pilot caným sýkýldý deyip uçmaz kimsede neden ucmuyorsun diyemezsiniz tipini beðenmez atar uçaktan gibi bir sürü hakký var aslýnda kurallara bakarsan 15 m üzeri her binaya flaþ takýlmak zorunda bu binalarý dhm ye bildireceksiniz bunlar uçuþ klerensi denen bir rota belirleme yazýsýna ekleniyor sonra notam (uçuþa yasak alan) alýnarak uçuþ planlanýr drone bu olayýn en büyük tehlike tarafýndadýr kuþ tehlikesi fod (yabancý madde hasarý) ve drone bu 3luden pilotlar çok korkar bu aslýnda telsiz operatörlüðü maceralarý gibi oldu aldýðýmýz telsizleri kayýt eetirdik sonra ruhsat ve operatör belgesi aladik her sene 15tl bedel odedik olay bu kadar basit
    AN'ý yakalarsan ANI olur

Breyko Breyko breyk... Arkadaþ arýyorum arkadaþ derdik hep o telsizde... Þimdi geldiðimiz noktaya bak.. Elimizdeki alet ile, uçan aletleri tartýþýyoruz..

Tabi ki ciddiye alýnmasý gereken bir durum.. Ama 400 mt yükseklik kuralý getirip bir de 9km kuralý getirince biraz saçma oluyor.. Kontrolünü nasýl saðlayacaklar çok merak ediyorum..

Bu arada ÝHA0( ÝHA SIFIR) lar için Notam kayýt zorunluluðu da yokmuþ.. Talimatta o þekilde yazýyordu...Bu da biraz tezat... Madem öyle o zaman 9km olayýnýn da dýþýnda býrak.. 2km de.. Ne bileyim 1km de... 9km olayýna çok pis kafayý taktým sanýrým
    "En iyi fotoðraf makinesi, doðru zamanda yanýnda olandýr..."

diðer bir açýdan bakacak olursak , param var istediðim naneyi yerim durumu da çok sevimli deðil.. düþünsene manyaðýn biri apartmandan üstten aþaðý çeke çeke iniyor hiç bir özelin kalmaz hatta balkon pencere açýksa içeri bile girer .. buna engel olan nedir? hiç.. ama onun bir kuyruk numarasý olsa eve giren dronu süpürge marifeti ile indirip kuyruk numarasýndan dron sahibine de süpürgenin sapýný monte edebilirsin..ya da mobeseler þüpheli drone un kuyruk numarasý ile sahibine ulkaþabilir..

sonuç.. param var aldým kendime helikopter heryerde uçamýyorsam dron da uçamaz.. bunun terörü var hýrsýzlýðý var sapýklýðý var.. þehir içinde dron kesin yasak dense hiç þaþýrmam bir de desteklerim..